Camion intrat în mulțimea de la târgul de Crăciun din Berlin: 12 morți și 48 de răniți; probabil atentat terorist

Poliția din Berlin a anunțat marți că urmează pista unui “probabil atentat terorist” în dosarul camionului care a intrat într-un târg de Crăciun din capitala germană, potrivit France Presse și Reuters. O unitate specială a poliției germane a intrat marți dimineață într-un centru pentru refugiați din Berlin. Operațiunea, la care participă 200 de agenți, a început la ora locală 04:00 (03.00 GMT) și continuă și în prezent.

 Una dintre persoanele decedate la târgul de Crăciun din Berlin a fost împușcată 

loading...

Una dintre persoanele găsite moarte după ce un camion a intrat în mulțimea adunată într-o piață de Crăciun din Berlin a fost împușcată, a relatat marți revista germană Focus, care citează declarațiile ministrului de interne din landul Brandenburg, transmite Reuters.

Cel mai probabil, victima este șoferul polonez al camionului, a menționat ministrul Karl-Heinz Schroeter, în Potsdam, citat de Focus. Ministrul de interne al landului Brandenburg a mai spus că șoferul polonez a fost o victimă, nu un criminal.

Poliția anunțase anterior că bărbatul descoperit mort în camion era cetățean polonez, dar adăugase că acesta nu controla vehiculul.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, referitor la atacul de la Târgul de Crăciun din Berlin, că până la acest moment nu a fost înregistrată nicio solicitare de asistență consulară din partea cetățenilor români, iar Ambasada României din Berlin monitorizează în continuare situația, fiind pregătită să acorde asistență consulară.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că la dispoziția cetățenilor români se află numerele de telefon ale Ambasadei României la Berlin: +49 30 21239555, +49 30 21239514 și +49 30 21239516, apelurile fiind redirecționate automat către Call Center-ul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de operatorii telefonici în regim de permanență sau numărul de urgență al misiunii diplomatice: +49 16 090884680.

UPDATE ORA 10.56 Presupusul autor al atacului de la Berlin este un tânăr de 23 de ani din Pakistan (Bild)

Presupusul șofer al camionului care a intrat intenționat luni seară în mulțimea adunată într-o piață de Crăciun din Berlin, ucigând 12 oameni și rănind 48, era un tânăr de 23 de ani din Pakistan identificat drept Naved B., a relatat marți ziarul german Bild, informează Reuters.

Bild, care citează surse implicate în anchetă, a adăugat că bărbatul ar fi ajuns în Germania în urmă cu un an.

Presa germană relatase anterior că bărbatul suspectat că a intrat în mod deliberat cu camionul într-o piață de Crăciun din Berlin ar fi ajuns în Germania pe ruta balcanică a migrației.

 

UPDATE ORA 10.09 Germania: Poliția efectuează percheziții la un centru pentru refugiați din Berlin

O unitate specială a poliției germane a intrat marți într-un centru pentru refugiați din Berlin în legătură cu atacul cu camion de luni seară din capitala țării asupra unui târg de Crăciun, în care au murit 12 persoane, potrivit presei locale, citate de EFE.

Echipa de intervenție (SEK) a forțelor de securitate a intrat marți dimineață într-unul dintre hangarele vechiului aeroport din Tempelhof, situat în centrul orașului, care de anul trecut și ca urmare a numărului mare de solicitanți de azil a fost transformat în centru de primire.

Operațiunea, la care au participat 200 de agenți, a început la ora locală 04:00 (03.00 GMT) și continuă și în prezent. Agenții percheziționează întreaga clădire și deocamdată nu există informații cu privire la efectuarea de arestări.

Bărbatul suspectat că a intrat în mod deliberat cu un camion într-o piață de Crăciun din Berlin ar fi ajuns în Germania pe ruta balcanică a migrației.

Sursele au spus că bărbatul, care a folosit diferite nume false, ar fi venit din Pakistan sau Afganistan, a fost luat în evidență de autorități în februarie și a locuit într-un centru de azil din Berlin.

Pe de altă parte, RBB a relatat că presupusul autor al atacului este din Pakistan și ar fi ajuns în Germania în decembrie 2015.

 

UPDATE ORA 9.35 Presupusul autor al atacului de la Berlin ar fi ajuns în Germania pe ruta balcanică a migrației (surse)

Bărbatul suspectat că a intrat în mod deliberat cu un camion într-o piață de Crăciun din Berlin ar fi ajuns în Germania pe ruta balcanică a migrației, au declarat pentru DPA surse din cadrul securității.

Sursele au spus că bărbatul, care a folosit diferite nume false, ar fi venit din Pakistan sau Afganistan, a fost luat în evidență de autorități în februarie și a locuit într-un centru de azil din Berlin.

Pe de altă parte, RBB a relatat că presupusul autor al atacului este din Pakistan și ar fi ajuns în Germania în decembrie 2015.

 

UPDATE ORA 7.47 Camionul intrat în mulțimea de la târgul de Crăciun din Berlin, “probabil atentat terorist” (poliția)

Poliția din Berlin a anunțat marți că urmează pista unui “probabil atentat terorist” în dosarul camionului care a intrat într-un târg de Crăciun din capitala germană, potrivit France Presse și Reuters.

Poliția a indicat într-un mesaj pe Twitter că anchetează “probabilul atentat terorist” survenit luni seara. Camionul a intrat “intenționat” în mulțimea de la târgul de Crăciun, făcând cel puțin 12 morți și zeci de răniți, anunțase anterior poliția berlineză.

Această dramă amintește prin circumstanțele sale atentatul cu un camion frigorific din 14 iulie de la Nisa în Franța, de Ziua Națională a acestei țări.

În cursul nopții, ministrul german de interne Thomas de Maiziere declarase deja că “multe motive” sugerează că ar fi vorba de un atentat. Ancheta a fost încredințată Parchetului federal, care are în competență cazurile de terorism.

Potrivit unor surse din serviciile de securitate citate de DPA, bărbatul arestat ca suspect că ar fi fost la volanul camionului greu, înmatriculat în Polonia, ar putea fi pakistanez sau afgan. El solicitase azil în Germania în februarie 2016. Poliția a refuzat să comenteze aceste informații.

Bilanțul provizoriu al atentatului este de cel puțin “12 morți și 48 de persoane spitalizate”, dintre care unele în stare gravă.

Nu a fost dat niciun detaliu despre identitatea victimelor, decât că una dintre ele se afla în cabina camionului, fiind un cetățean polonez.

Teama de atentate de amploare alimentează dezbaterea politică în Germania de peste un an. Populiștii de dreapta estimează că Angela Merkel și-a pus în pericol țara, deschizând porțile acesteia în 2015 pentru aproape 900.000 de solicitanți de azil, originari în special din lumea musulmană.

Cancelarul Angela Merkel nu a reacționat pentru moment, dar purtătorul său de cuvânt a indicat pe Twitter că ea este “în doliu”.

ORA 7.28 Berlin: Camionul a intrat în Târgul de Crăciun “intenționat” (poliția)

Camionul, care a intrat luni într-un târg de Crăciun din Berlin, făcând cel puțin 12 morți și zeci de răniți, a fost condus “intenționat” în mulțime, a declarat poliția marți, potrivit AFP.

“Camionul a fost condus intenționat să intre în mulțimea de la târgul de Crăciun, estimează anchetatorii noștri”, a indicat poliția capitalei germane într-un mesaj peTwitter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *