Rio 2016 moment istoric…negativ

 

 Jocurile Olimpice de la Rio au şanse mari să intre direct în cartea de istorie a sportului autohton la capitolul înfrângeri usturătoare. Recolta de medalii de până acum, la o ediţie a jocurilor aflată la 26 de ani distanţă după ce ţara noastră a ieşit din “lagărul socialist” este egală cu aceea din 1952, când ne aflam la doar 7 ani după al Doilea Război Mondial, când ţara era efectiv devastată de probleme de tot felul. Liniile în clasamentul medaliilor sunt identice, un aur, un argint şi două bronzuri. Singura şansă reală pentru actuala delegaţie să reuşească să nu bifeze un moment mai puţin plăcut, cea mai slabă participare olimpică de după război, o reprezintă concursul de lupte, dar o medalie la această probă salvează doar “statistica”, nu şi impresia generală.
Conducătorii sportului autohton oferă mici explicaţii, dar niciunul nu are curajul să spună deschis care sunt factorii care au dus la această stare de fapt. Se arată uşor cu degetul spre federaţii, iar conducătorii acestora îşi îndreaptă arătătorul către sportivi, susţinând că sunt destui care au tratat foarte lejer participarea la Olimpiadă, pe care au văzut-o doar ca pe o vacanţă. Este evident că avem o problemă în ceea ce priveşte practicarea sportului, nu mai există motivaţie nici pentru sportivi şi nici pentru antrenori, iar generaţia tânără nu plasează mişcarea printre priorităţi. Cum nici cadrul general nu este unul stimulativ, este posibil ca peste patru ani, cele patru medalii de acum să constituie un obiectiv greu de atins. Faptul că un gimnast, Marian Drăgulescu, ajuns la 35 de ani, vorbeşte serios despre o posibilă participare la următoarea ediţie a jocurilor dovedeşte, dincolo de ambiţia şi pasiunea lui care sfidează vârsta, că nu prea mai există concurenţă la anumite discipline.
Actuala conducere a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în frunte cu preşedintele Alin Petrache a anunţat deja că va demisiona după revenirea în ţară. Gestul este binevenit, dar din câte se pare, balanţa a fost înclinată de un scandal extra-sportiv, legat de calitatea echipamentului livrat delegaţiei noastre, şi mai puţin de faptul că în ultimul ciclu olimpic nu s-au găsit soluţii pentru revitalizarea anumitor discipline de tradiţie, pentru lărgirea bazei de selecţie şi pentru multe alte lucruri legate strict de activitatea sportivă. Rămâne de văzut cine va veni în fruntea COSR după Adunarea Generală şi în fruntea sportului după alegerile parlamentare, cert este că mai mulţi foşti mari sportivi ai acestei ţări nu vor să se mai implice direct, considerând că în actualul context local nu se mai poate face aproape nimic pentru sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *