Conflictul dintre băncile pentru locuinţe şi Curtea de Conturi a ajuns la buzunarele clienţilor

Scandalul iscat în urmă cu câteva luni în jurul băncilor pentru locuinţe din ţara noastră, ca urmare a unui control făcut de Curtea de Conturi a României la cele două instituţii care au produse de economisire-creditare (BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe) face deja victime în rândul clienţilor acestora.
În timp ce Curtea de Conturi a precizat, în raportul aferent anului trecut, că BCR BpL şi RBL au încălcat legea şi a trasat criterii clare pe care cele două bănci trebuie să le respecte (contradictorii cu cele aplicate până în prezent), instituţiile financiare în cauză afirmă contrariul, considerând că, dimpotrivă, decizia Curţii de Conturi încalcă legea în vigoare.
Consecinţele conflictului dintre cele două părţi se revarsă asupra clienţilor.
O scrisoare transmisă de unul dintre consumatori a fost făcută publică, zilele trecute, în mediul online. Documentul descrie situaţia prin care clienţii acestor bănci trec, după cum urmează: “Vă descriu cea mai mare ţeapă bancară pe care mi-am luat-o şi de care am auzit în ultimii ani în România. Nu înţeleg cum este posibil ca cele mai mari bănci din Româ¬nia, BCR şi Raiffeisen, să mintă, să păcălească, să fure şi să manipuleze sute de mii de clienţi, iar autorităţile să nu facă nimic.
Este vorba de ţeapa BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, aceste entităţi care au comis jaful secolului în materie bancară, aceste bănci care au promis prime de stat de 25% şi profituri majore pentru banii economisiţi , iar acum se dovedeşte a fi o mare ţeapă…
Pe scurt, mi-am încheiat trei contracte de economisire pe cinci ani la Raiffeisen pentru mine şi cei doi copii, iar fratele meu şi-a făcut contracte pentru familia lui la BCR.
După ce am economisit trei ani şi am depus câte 4.500 de lei anual pe fiecare contract, mi se spune de la bancă faptul că s-au modificat condiţiile contractelor deja semnate, şi anume:
– copiii minori nu mai beneficiază de prima de stat, indiferent de cât timp se economiseşte; mai mult decât atât, rămânem doar cu dobânda infimă a băncii, cu un comision mare achitat iniţial şi încă un comision plătit dacă reziliem contractul (iniţial ni s-a spus că şi copiii minori beneficiază de prima de stat de 25%, după cinci ani de economisire, fără justificări, prin rezilierea contractului);
– contractul meu pentru persoană majoră beneficiază de prima de stat doar după cinci ani dacă ajunge la o maturitate (care nimeni nu ştie ce înseamnă), maturitate prin care pot accesa şi un credit locativ… Mi s-a mai completat că la acea maturitate pot ajunge şi după zece ani, depinde cât şi cum am economisit… (iniţial mi-au spus că după cinci ani beneficiez automat de primele de stat de 25% prin rezilierea contractului sau prin ajungerea la maturitate…);
– mai mult de atât, chiar dacă ajung la acea maturitate după cinci ani, ca să beneficiez de prima de stat trebuie să justific/folosesc toţi banii economisiţi în scop locativ (să-mi cumpăr o casă sau să construiesc). Iiniţial mi s-a spus că după cinci ani nu e nevoie de nicio justificare, că voi avea acces la bani, cu tot cu prime….
Este inadmisibil ca în zilele de azi autorităţile române să permită o astfel de hoţie în România. Cum e posibil ca BNR, care reglementează şi supraveghează piaţa, să permită o astfel de mizerie, un astfel de jaf???
Sunt, poate, sute de mii de oameni de bună credinţă care au fost păcăliţi de Raiffeisen şi BCR. Cum se face că aceste bănci fac profituri uriaşe prin jaf şi minciună? Ar trebui ca preşedinţii celor două bănci şi nu numai să fie anchetaţi penal, ar trebui ca BNR să răspundă pentru tot jaful bancar din această ţară, îngăduit şi «supravegheat» de BNR!
Nu pot să cred ce mi se întâmplă – un contract semnat cu o bancă de renume, care schimbă toate datele contractului după bunul plac, folosindu-se de banii mei trei ani, iar acum îmi retrag mai puţini bani decât am economisit…”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *